2013 m. sausio 4 d., penktadienis

Marjane Satrapi "Persepolis": niekada neužmiršk, kas tu esi!


Marjane Satrapi "Persepolis" (Kitos knygos, 2011) - turbūt jau daugelio vartyta, skaityta ir aptarta. Bet tikiuosi, dar ne visų. Tokiu atveju bent ne veltui čia rašau, keliu nuotraukas ir bandau įkalbėti susirasti šią knygą. Visko čia rasit: ir istorijos (turiu omeny tą "vadovėlinę", kurią visi privalom žinoti), ir juokų, ir gyvenimiškos paprasto žmogaus išminties. Ką jau kalbėt apie tai, kad tai ne tik papasakota istorija, bet dar ir nupiešta. Taip, tai komiksas.
Irane gimusi mergaitė Marži pasakoja lyg ir savo gyvenimo istoriją, bet kartu taip papasakojama ir jos šalies istorija. 1979 metų revoliucija šalyje, Irano - Irako karas, nelygiateisė moters padėtis visuomenėje. Ypač įdomu ir kiek neįprasta, kad apie visas šias politines peripetijas pasakoja dešimties metų mergaitė, vėliau jau paaugusi. Ir dar taip aistringai norinti dalyvauti šalies įvykiuose.
Kita knygos tema - emigracija. Marži tėvai, norėdami dukrą paslėpti nuo karo, išsiuntė mokytis į Vieną. Tiesa, Marži teko laimė gimti nepaprastoje šeimoje. Turint omeny, kad tai Iranas, jos tėvai buvo tikri pasauliečiai. Jie ne tik kad nieko nedrausdavo, bet dar ir skatindavo būti laisvai ir už save kovoti. Emigracijoje Marži teko patirti (kaip jai pačiai tuo metu atrodė) ne mažiau baisesnių dalykų už sproginėjančias bombas virš galvos - kultūrinį nepripažinimą, narkotikus, badą, valkatavimą... Skaitant buvo sunku suvokti, kad tiek visko daug gali įvykti vieno jauno žmogaus gyvenime. Ir kaip tiek visko patyrus galutinai nepalūžti? Nes Marži nepalūžo. Nuo pat pirmų knygos puslapių Marži pasirodžiusi kaip maištininkė, kovotoja, atrado tiesą, kad "vienintelis būdas atlaikyti nepakeliamus dalykus - iš to juoktis". Taigi ši novelė - dar ir su gera doze humoro.
Ši mergaitė, Marži, yra pati knygos autorė. Ir tai, ką patyrė Marži knygoje, iš tiesų buvo patirta gyvenime. Ir jos gyvenimo istorija taip susiklostė tik todėl, kad taip klostėsi šalies istorija. Jai, šalies istorijai, ir skirta ši knyga: "Atleisti galima, bet pamiršti nevalia".
2007 metais pagal knygą pastatytas animacinis filmas (rež. Vincent Paronnaud, Marjane Satrapi), kuris taip pat puikus. Bet lyginant su knyga, man pasirodė, per skubotas, kai kurie faktai praleisti, nutylėti. Man norisi, kad tai, ką aš sužinojau perskaičiusi knygą, sužinotų ir tie, kurie žiūrės tik filmą. Geriau ne tik žiūrėkit - ir skaitykit! :)

Kadangi tai grafinė novelė, tai ir cituoju vaizdais. Jie tikrai iškalbingesni už mane.
















4 komentarai:

  1. Filmukas išties labai smagus. Tik knyga va ir liko neskaityta - tokio dalyko mūsų miestelio nei biblioteka, nei knygynas neturi ir nėra matę...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. et, kaip gaila. Nes knyga tikrai ne šiaip pramoginio pobūdžio, bet šviečiamojo. Ir dar tokia originali, nesausa, nenuobodi - tokios, manau, tikrai turėtų atsirasti visose bibliotekose.

      Panaikinti
  2. man irig labai patiko, labai nustebino!

    AtsakytiPanaikinti
  3. KAIIII gerai, kad 'Kitos knygos' išvertė!!! :) Maniau, kad ilgiau užtruks, kol "Persepolis" pasieks lietuvišką auditoriją. Nu tiesiog PUIKUMA! :)

    AtsakytiPanaikinti